top of page

Na twintig jaar mixen en masteren geeft audio engineer Jordan Schultz een exclusief kijkje in zijn studio

redactieraad

2020-11-17

Entertainment Business


Link: https://www.entertainmentbusiness.nl/persberichten/na-twintig-jaar-mixen-en-masteren-geeft-audio-engineer-jordan-schultz-een-exclusief-kijkje-in-zijn-studio/


Jordan Schultz, de enige echte audio engineer die gewerkt heeft met artiesten als Nicki Minaj, Sean Paul en Sam Feldt, geeft een exclusief kijkje in de wereld van het mixen en masteren. Na meer dan twintig jaar is het tijd voor Jordan om de deuren van zijn studio te openen en de wereld een exclusief kijkje te geven en zijn werkwijze te delen.

Jordan was pas dertien jaar oud toen hij geïntroduceerd werd in de wereld van het digitale muziek maken door zijn buurman in Israël: ‘Als een nieuwsgierige jongen was ik ontzettend verbaasd dat ik op een knop van mijn keyboard kon drukken en dat er daadwerkelijk geluiden uit mijn computer kwamen. Ik was op slag verliefd op het maken van muziek en ik begon aan mijn weg als producer.’ Door jarenlang oefenen en experimenteren heeft Jordan het voor elkaar gekregen om zijn muzikale gehoor naar het hoogste niveau te brengen: ‘Ik kon geen noten lezen, maar ik heb mijn gevoel voor muziek ontwikkeld door nummers te ontleden en de harmonieën in verschillende sporen onder te verdelen en deze dan weer zelf in elkaar te zetten.’ Toen Jordan 18 was had hij al een aantal platendeals in Israël en meerdere hits uitgebracht.

Naast het zijn van een goede muzikant, vond Jordan het ook belangrijk om te beschikken over een goede geluidstechniek. Daarom verdiepte hij zich vijf jaar lang in alle aspecten van het produceren van geluid. Toentertijd was er nog geen Youtube of social media om hem te ondersteunen. Elke knop die hij aanraakte was een experiment en hij heeft zelf ontdekt hoe geluid werkt en hoe je het zelf produceert. Dit heeft hem de bekwame audio engineer van nu gemaakt.

In 2017 heeft Jordan het Israëlische nummer voor het Eurovisie Songfestival mede geproduceerd, opgenomen, gemixt én gemasterd. Hierop volgend kreeg hij de kans om te werken met prijswinnend audio engineer James F. Reynolds. Jordan liet een goede indruk achter en James nodigde hem vervolgens uit om onderdeel uit te maken van zijn team als mixing- en mastering engineer. Vanaf toen kwamen Jordans kwaliteiten wereldwijd aan het licht en uiteindelijk startte hij zijn eigen bedrijf met klanten over de hele wereld.

Ondanks dat Jordan tot nu toe altijd vanuit zijn huis in Israël heeft kunnen werken met artiesten van over de hele wereld, heeft hij nu de beslissing gemaakt om te gaan verhuizen naar Los Angeles, het muzikale hart van de wereld. Door deze stap biedt hij nog meer artiesten de mogelijkheid om hun muziek naar het hoogste level te brengen.

Jordan geeft de voorkeur aan het werken aan mainstream platen, maar hij zegt ook zeker geen nee tegen platen die afwijken van dit genre omdat hij het fantastisch vindt om te leren en buiten zijn comfort zone te stappen. Wanneer hij werkt voor een nieuwe artiest, wil hij heel graag de persoon achter de muziek leren kennen. Het toevoegen van een personal touch aan het proces is essentieel voor Jordan, omdat hij de identiteit van de artiest wil ademen tijdens het mixen van de muziek.

Bij een nieuwe samenwerking doorloopt Jordan enkele vaste stappen. Zo checkt hij ten eerste de social media van de artiest. Vervolgens vraagt Jordan hem/haar om een telefoonnummer. Hij houdt niet van mailen, aangezien hij zoveel mogelijk persoonlijk contact heeft. Het is cruciaal om tussen de regels te lezen en om te begrijpen met wie hij in contact is. Hij moet de artiest goed kennen om zich aan hem/haar aan te kunnen passen. Daarna vraagt hij ook nog om een referentie mix om zijn/haar doelen te begrijpen. Tot slot vraagt Jordan om referenties van andere artiesten die de desbetreffende artiest goed vindt.  Al deze stappen vormen de basis van Jordans audio engineering: ‘Als ik het goed doe, dan is de helft van het werk al gedaan. Er is geen kortere weg!’

Jordan heeft gewerkt met artiesten van over de hele wereld, waaronder Nicki Minaj, Sean Paul, Sam Feldt en Sigma, maar zijn grootste dagelijkse energiebron is die van ‘keep going’: ‘Ik hou ontzettend van mijn werk, dus elke minuut die ik weer kan besteden aan het werken met verschillende artiesten van over de hele wereld met verschillende muziekgenres en culturen, maakt dat ik mijn werk interessant en leuk blijf vinden! De rest zie ik als bonus.’ Deze mindset heeft hem geholpen bij het mixen en masteren van hits als ‘Post Malone’ van Sam Feldt, ‘Dumpling’ van Sean Paul, Stylo G en Spice en ‘Tavoi Hayom’ van Eyal Golan.

Jordan kijkt uit naar de toekomst. Zijn doel is om de wereld te veroveren door het maken van meer en meer muziek: ‘Mijn werk maakt me erg gelukkig en ik wil met zoveel mogelijk artiesten werken en mijn vibe verspreiden.’


bottom of page